Idag lever vi ett liv där internet är en naturlig del av vårt vardagliga liv. Dagligen besöker vi olika hemsidor för att söka information eller nyttja online-tjänster. De flesta av oss har god kunskap om hur man går till väga och väljer också att skapa en egen hemsida på internet. Av dem är det många som väljer att göra det med just WordPress villken är en gratis och användarvänlig tjänst som också erbjuder stor flexibilitet. Idag används WordPress av både glada amatörer och professionella aktörer som har sitt levebröd på internet.
Störst på marknaden
Tack vare sin tillgänglighet är WordPress ett alternativ som många väljer. Faktum är att det faktiskt dominerar hela marknaden av verktyg för skapande av hemsidor. Hela 30 procent av världens största hemsidor är gjorda i WordPress. Det visar en undersökning gjord av företaget W3tech som har gått igenom en lista på världens tio miljoner största sajter på nätet. Listan fick de via e-handelssajten Amazon. De sajter som räknades med är både de som använder sig av CMS och de som inte gör det. Nu är det så att inte alla sajter använder sig av CMS. Det betyder att WordPress egentligen är ännu större, upp till 60 procent av marknaden av de sajter som använder sig av CMS. Tvåan på listan kommer långt efter. Det är Joomla med endast 3,1 procent av hela världens sajter och 6,3 procent bland de som använder CMS. Vilket verktyg en utvecklare av en hemsida väljer att använda beror lite på vilka funktioner man eftersträvar men även på rent tycke och smak. Där vinner WordPress mycket på att vara så pass användarvänligt men ändå kunna erbjuda avancerade lösningar och anpassningar på ett smidigt sätt.
Egen hemsida
Att skapa sin egen hemsida i WordPress är enkelt och roligt. Systemet är gjort för att vara enkelt att använda och det finns gott om guider på nätet med steg för steg-guider om hur man går till väga. På sajter som Youtube och Vimeo finns även en hel del instruktionsvideos för den som hellre lär sig från rörliga bilder. Att starta ett konto hos WordPress är gratis och man behöver heller inte köpa ett eget domännamn om man inte vill utan bara döpa sin sida eller blogg till valfritt namn. Tack vare användarvänligheten är det många privatpersoner som väljer att skapa en egen hemsida i WordPress. De kanske väljer att göra en sida om deras intressen eller hobbys. Till exempel skulle någon som intresserar sig för kvinnliga pokerspelare kanske gör en sida om dessa. Med information om till exempel Barbara Enright och Liv Boeree. Den som istället tycker att labradorer är det bästa som finns skulle troligen göra en egen hemsida om just den hundrasen, med bilder och information.
Historia
Den första versionen av Wordpress skapades redan 2001, då internetanvändningen precis började ta fart. Då var det bara en mindre bit med kod som var meningen att underlätta att skapa texter på internet. Grundare var Matt Mullenweg och Mike Little, och det var Little som utvecklade den användarvänliga koden som idag ger oss ett av världens bästa CMS. Christine Sellek, en av deras vänner, kom på namnet några år senare. Året var då 2004 och Mullenweg slog fast namnet samtidigt som han började jobba för att sprida WordPress över hela världen. Meningen redan från början var att tjänsten skulle vara sökmotorvänlig, kunna användas av många samtidigt och ha en förenklad texthantering. Sen dess har dessa funktioner utvecklats och förbättrats med varje version. 2005 kom deras nyhet med olika teman vilket tillät att användarna enkelt kunde byta utseende på sin blogg och göra den mer personlig. Ryktet om det suveräna bloggverktyget började att spridas. En annan sak som bidragit till att WordPress är så populärt är möjligheten att ytterligare anpassa sin hemsida eller blogg med hjälp av så kallade plugins. Det finns idag tiotusentals plugins och de skapas både av WordPress själva och av andra programmerare.
CMS
CMS står för Content Management System, ett system för att hantera innehåll på internet. Detta system gör det möjligt att underhålla en internetsajt utan att det krävs ett webbredigeringsprogram för att redigera varje sida med. I en tidsålder då information och internet har tagit över en stor del av våra liv spelar dessa system en allt större roll. Både för företag och privatpersoner. Det finns idag både öppna system, det vill säga de är gratis att använda och de har även öppen kod vilket gör att de ständigt kan utvecklas av sina användare. Förutom WordPress finns det även andra öppna system som är populära. Några exempel är Joomla, Drupal och Mambo. Visserligen finns hundratusentals hemsidor utvecklade i dessa system men den överlägset största är WordPress.