Har din hemsida problem efter en PHP-uppdatering? Vi kan hjälpa dig med hemsidor som är byggd i WordPress och Woocommerce eller i andra CMS-verktyg. Vi kan erbjuda en analys och kontroll av din hemsida, för att se hur pass påverkad den blir av den nya uppdateringen.
Varför görs denna uppdatering av PHP?
Programmeringsspråket PHP uppdateras kontinuerligt med nya versioner av dess utvecklare. Aktuell version får uppdateringar och eventuella säkerhetshål täpps till. Efter en tid upphör dessa säkerhetsuppdateringar och eventuella nya säkerhetshål som upptäcks lagas då inte längre av utvecklarna.
Vad är PHP?
PHP står för “Hypertext Preprocessor” och är ett vanligt programmerings-spåk för att bygga hemsidor. PHP-programmering används för att skapa dynamiska hemsidor. Programmeringsspråket utvecklas kontinuerligt och då och då kommer det en ny uppdatering, där man har lagt till nya funktioner samt ibland tagit bort gamla fuktioner. Skulle din hemsida använda sig av kod som inte längre stöds efter en uppdatering så kan din hemsida sluta att fungera.
Vilka är fördelarna med att uppdatera?
- Snabbare hemsidor
- Nya funktioner
- Bättre säkerhet
Uppdatering av PHP 7.4 till version 8.1
Alla webbservrar bör uppdateras till PHP 8.1 med start den 1:a november 2022. Då kommer PHP 7.4 nå ”End of Life”, vilket innebär att den PHP-versionen kommer sluta att underhållas och säkerhetsuppdateras. Detta kan leda till att funktionalitet på din hemsida kan sluta att fungera. Om du använder en gammal version av PHP så bör du uppdatera. Många hemsidor använder idag PHP 7.4 vilka bör uppgradera till en senare PHP-version så snart som möjligt för att sidorna ska fortsätta fungera och vara säkra.
Därför är det viktigt att uppgradera PHP för din hemsida
Den 28:e november 2022 når PHP 7.4 End of Life. Det innebär att denna version kommer att sluta underhållas och säkerhetsuppdateras av dess utvecklare. Använder du PHP 7.4 idag bör du uppgradera till en senare PHP-version så snart som möjligt.
Flytta WordPress till en nyare PHP-version
Har du uppdaterat PHP-version på din hemsida och möts nu av en vit sida eller felmeddelandet ”http error 500”? Flytta då tillbaka till din tidigare PHP-version för att uppdatera uppdatera tema och plugins och kontrollera din kod. Därefter kan du uppgradera PHP-version igen. Kontrollera på wordpress.org att ditt WordPress-tema och plugfins är kompatibla med den senaste versionen av WordPress.
Har din hemsida slutat fungera på ditt webbhotell?
Det betyder att delar av din webbplats i nuläget inte är kompatibel med den nyare PHP-versionen. Då behöver du lista ut vad det är som inte fungerar längre och åtgärda den delen. För att felsöka din hemsida kan du aktivera WP Debug.
Fixa hemsidan för en PHP-uppdatering?
Du bör inte välja bort uppdateringen och om du kan förbereda och lösa eventuella problem i förväg så kommer du inte få problem med hemsidan att den slutar och fungera efter uppgradeingen.
- Uppdaterat din hemsida till den senaste versionen.
- Ta bort plugin, teman du inte längre använder.
- Byt PHP-versionen via kontrollpanelen och testa att allt fungerar.
- Åtgärda eventuella problem eller kontakta en webbyrå.
Hur kommer min hemsida påverkas av PHP uppdateringen?
Har du en nyare hemsida bör det inte vara några problem. Det är oftast äldre hemsidor som inte uppdaterats på länge som får problem vid PHP-uppgraderingen. Om du använder utdaterad kod som inte längre stöds i den nyare versionen av PHP kommer din sida att visa felmeddelanden, eller sluta att fungera helt och hållet. För att hemsidan ska fungera igen behöver koden uppdateras så att den är kompatibel med den nya PHP-versionen.
Uppgradera PHP för din hemsida hos Loopia
Du bör se över din hemsidas programkod innan uppgraderingen för att kontrollera att den är kompatibel med den senare PHP-versionen. Då kommer din hemsida att fortsätta fungera som tidigare efter uppgraderingen.
För att uppgradera din hemsida hos Loopia till en senare PHP-version gör du enligt följande:
- Logga in i Loopia Kundzon.
- Se vilka hemsidor under “Konfiguration” i listan över domäner i kontot. Klicka på det domännamn vars hemsida du vill uppgradera PHP för.
- Välj PHP 8.0 eller PHP 8.1 och klicka på Spara. Klart!
- Besök hemsidan för att testa att allt fungerar som tidigare. Ser allt bra ut behöver du inte göra något mer.
Kontakta oss på webbyrån för support med
- PHP-uppgradering av WordPress
- Om din hemsida är nere efter PHP-uppdatering
- Websupport uppdatera php
- One.com php version
- Loopia php 8
- Uppgradera PHP hos Loopia
Vilken PHP-version har jag idag?
Logga in på ditt webhotell, under domäner kan du se vilken PHP-konfigurationen som är aktivt. Där kan du då även välja en nyare PHP-version för domänen. Vi rekommenderar att alltid säkerställa med er webbyrå innan ni gör en uppdatering då det finns en risk att er sida kommer att påverkas negativt av uppdateringen, så att ingen viktig funktionalitet slutar fungera.
Hur du fixar din hemsida efter en PHP-uppdatering?
Från och med WordPress 5.2 finns det en inbyggd funktion som kan upptäcka när något tillägg eller tema orsakar ett allvarligt fel på din webbplats och informerar dig via detta e-postmeddelande som skickas automatiskt.
Felsöka hemsida själv?
Med ett FTP-konto via ditt webbhotell kan du testa att själv felsöka och se om du hittar problemet med hemsidan. Har du inget FTP-konto så kan du kontakta ditt webbhotell till exempel om du har ett konto hos någon av de vanligaste leverantörerna: Loopia, One.com, Websupport och Oderland.
Via FTP kan du aktivera raden som säger: define (’WP_DEBUG’, false); och byta ut false mot true istället. Då kommer du se eventuella felmeddelanden som din webbplats har. Då kan man ofta lista ut vart problemen ligger.